Waardering voor Aanwezigheid

 

Valuing presenceAanwezigheid is geen standpunt. Het is geen gedachte of emotie. Het is geen voelbare energie of een “Ik”. Het is een onzichtbare, onafhankelijke en woordeloze staat van zuiver bewustzijn.

Ons voorhoofd voelt de strelende vleugel van een stralend uur dat alles kent.
Rainer Maria Rilke

Deze zijns-toestand is zo simpel en onopvallend dat we in eerste instantie falen zijn betekenis te zien. We zien het zelfs misschien in het geheel niet omdat aanwezigheid zich meestal slechts een seconde of twee manifesteert voordat het weer verdwijnt en is weggevaagd door de verbeelding.

God schiep een spiegel. Haar stralende aangezicht, het hart. Haar donkere achterzijde,de wereld. De achterzijde zou je tevreden stellen als je nooit het aangezicht had gezien.
Fariddudin Attar

We zijn zo gewend aan de comfortabele verbeelding – de gestage stroom van vele ‘Ikken” uit onze vier lagere centra – dat deze woordeloze aanwezigheid een vreemde ervaring is. Ons moet worden geleerd hoe deze staat te herkennen, hoe het toe te staan en, het voornaamste, hoe het voort te laten duren.

In vergelijking met de vele “Ikken” lijkt aanwezigheid ongrijpbaar. Het lijkt op niets, het lijkt niet te bestaan. Toch is het omgekeerde waar. Woordeloze aanwezigheid is de meest echte realiteit van alles en kan permanent worden, terwijl de vele “Ikken” oppervlakkig en vluchtig zijn. Terwijl de vele “Ikken” elkaar verdringen in een zich herhalende cyclus van verbeelding, kan Aanwezigheid verblijven in een toestand van verdeelde aandacht. Met bewuste aandacht observeert zij onze ‘Ikken’ en onze omgeving zonder analyse, commentaar, of conclusie.

De zwakte van aanwezigheid is dat het op ieder moment betoverd en gelokt kan worden door de stroom van verbeelding. Als we onwetend en van tevoren niet voorbereid zijn met werk-Ikken kan de aanwezigheid uren, dagen, weken en zelfs maanden ondergedompeld in verbeelding —zover dat we vrijwel ons hele leven doorbrengen in de tweede staat van bewustzijn.

Wat is het proces van de reiniging van de spiegel van het hart? Het is een eindeloze strijd met je ego, wiens doel het is om de werkelijkheid te misvormen.
Ibn Arabi

De aanlokkelijkheid en trekkracht van de verbeelding zijn ongelooflijk overtuigend en sterk.

Om herhaaldelijk te breken met de verbeelding en ons te verankeren in woordeloze aanwezigheid zijn grote oprechtheid en vastberadenheid noodzakelijk. Bovendien moeten we begrijpen dat deze eenvoudige Zijns-toestand de verborgen betekenis en het doel van het leven op aarde zijn zoals objectieve scholen altijd hebben onderwezen.

Mij is het Hogere bekend, stralend als de zon over het duister. Wie haar kent gaat de dood voorbij want Hij is de enige weg naar eeuwig leven.
Upanishads

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.