Ontwaken door de zintuigen

August 2014Het brein, het brein. Hoe onbetrouwbaar.  Zen Master

Voor je zintuigen is bewustzijn onzichtbaar, net als de geur van een bloem. Bewustzijn is sneller dan een gedachte, moeilijk te detecteren, maar zonder twijfel echt. Hoewel men het bewustzijn niet kan zien, versterkt en verenigt het de zintuigen. Door bewustzijn kom je tot leven in een levend, bruisend universum. Zoals de zonsopgang de hemel verlicht, een vogel roept in het bos, een goede wijn de mond vervult, een parfum zweemt rond de neus, een druppel regen op je huid valt, het is door bewustzijn dat men dit alles werkelijk ervaart. Slaap verdooft de zintuigen, zodat sensaties gemeengoed lijken, mat. In een verhoogde staat van bewustzijn is het alsof de zintuigen voor de eerste keer werken.

Door de diepere ervaring van mijn zintuigen voel ik in hen de weg naar God en het doel van het leven.  Kijk naar deze verrassende bloem die niet kan worden gezien en toch kan zijn geur zich niet verbergen. God is de onzichtbare bloem. Liefde is de geur van de bloem, overal aanwezig.  Bahauddin

Sommige scholen ontwikkelen bewustzijn door middel van de ‘weg van ontkenning’, dat is door de beteugeling van de zintuigen door de pure focus van de aandacht: de monnik in zijn kale cel reciteert het gebed in zijn hart, de yogi op weg aanvaardt datgene wat er in zijn kom valt. Andere scholen betrekken de zintuigen bij het ontwaken door bewustzijn te ontwikkelen middels kunst en de coördinatie van handen en ogen in de ambachten. Maar het doel is hetzelfde, het trainen van de zintuigen vanuit de slaap in de dienst van het ontwaken. De zintuigen op hun beurt worden de dienaar van de ziel.

Zij die ontwaken leven in één gemeenschappelijke wereld, terwijl iedere slaper zich afwendt in zijn eigen wereld. Heraclitus

Terwijl het Zelf zich realiseert, uit haar vreugde zich op talloze manieren, een uitstroming van de schoonheid die dit hogere principe kenmerkt in de mensheid; zoals de dichteres E.B. Browning schreef: ‘How do I love thee? Let me count the ways.’ (‘Hoe houd ik van u? Laat me de manieren tellen.’ ) Deze uitstroming van schoonheid in woorden, muziek, schilderijen, dans, architectuur, drama en ambachten, waarvan sommigen zo mysterieus zijn dat ze zijn uitgegroeid tot symbolen van een hogere wereld, komt van kunstenaars en ambachtslieden verbonden aan Scholen. Bewustzijn uitgedrukt door tussenkomst van de zintuigen; Rembrandt’s gedurfde en vaardige penseelstreken, de besloten inkt van Shakespeare’s sonnetten en de anonieme handen die de banen rond de ogen van de Sfinx sneden.

Het Zelf is het oor van het oor, het oog van het oog,
het brein van het brein, het woord van de woorden en het leven van het leven. . . .
Dit Zelf is niets anders dan jij.
Kena Upanishad

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.